Therapiepsycholoog
Snel een afspraak
Therapiepsycholoog

Psycholoog Zutphen

Psycholoog Zutphen
Psycholoog Zutphen
de Moesmate 18

7206 AC Zutphen
https://psycholoog-zutphen.com
Stuur een bericht


Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtPsycholoog Zutphen ☇

Ben je op zoek naar een therapeut of psycholoog in Zutphen?

Op deze pagina stellen we Guido Smeding, onze psycholoog in Zutphen aan je voor.

 

Je kunt bij Psycholoog Zutphen terecht voor therapie, emdr-therapie en relatietherapie. Guido ondersteunt veel mensen met

 

1) Angsten

2) Depressieve gevoelens

3) Burn-out klachten

4) Trauma en PTSS

5) Seksuele problemen

 

6) Andere specialisaties

 

Hieronder staat ons interview met Guido:

introductie psycholoog

Introductie

 

1) Waar zit je praktijk?

Mijn praktijk aan huis is te vinden in de Moesmate 18 te Zutphen.

 

Ik ontvang hier mensen uit de regio Zutphen, Warnsveld, Brummen, Dieren, Deventer en verder.

 

 

2) Welke gebeurtenis in je (werkende) leven is belangrijk voor je geweest?

Ik deed jarenlang psychologische werk in de arbeidsintegratie. Daar kreeg ik een Joegoslavische oorlogsveteraan als cliënt. Deze ‘boom van een man’ had de meest verschrikkelijke dingen ondergaan én moeten doen in gevechten op leven en dood, van man tot man. Jarenlang had hij de verschrikkingen van de oorlog uit zijn gedachten weg weten te houden.

 

Toen hij echter ziek werd en niet langer kon werken, kwam de oorlog in alle hevigheid in hem terug met nachtmerries en flashbacks. Door het werken met deze man ging ik pas echt begrijpen hoe een goed mens in een bizarre omstandigheid tot voor ons ondenkbare dingen kan komen. Zo hielp hij mij onbedoeld om los te komen van oordelen over cliënten, levens en medemensen.

 

 

3) Waarom ben je therapeut geworden?

Ik denk dat alle therapeuten en hulpverleners voor een deel in hun vak zijn beland door hun eigen levensvragen. Dat geldt zeker ook voor mij. Door eigen bittere ervaringen, verwarringen en moeilijkheden wilde ik ‘weten hoe het zat’.

 

De familie waar ik uit kom is verder ook erg sociaal en hulpvaardig. Door deze combinatie van ervaringen en eigenschappen raakte ik geboeid door ‘de ander helpen’. Ik ben al op jonge leeftijd begonnen om me te verdiepen, te scholen. Uiteindelijk is hulpverlening helemaal mijn vak geworden.

 

4) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?

Het is geweldig om te zien gebeuren dat een cliënt zijn eigen vraagstuk gaat begrijpen. Soms gebeurt dit heel plots, voor mij onverwacht. Mooi is wanneer het voor de cliënt niet alleen maar een idee is, maar ook echt gevoeld wordt. Ik geniet er enorm van als het lukt om samen naar het moment toe te werken dat de cliënt het weer zelf aan kan.

 

 

5) Wat is je meest opmerkelijke ervaring als therapeut?

Ik werkte verschillende keren met hoogbegaafde cliënten. Daar zit dan een enorm tempo in, terwijl het ook opeens muurvast kan komen te zitten. Vooral wanneer zo’n cliënt zich gefrustreerd en niet begrepen voelt. Dan komt de menselijke kant naar voren die álle mensen hebben, helemaal los van slim of niet slim zijn. Je merkt dan pas echt hoe belangrijk het is dat er tenminste één of een paar mensen zijn die jou begrijpen.

 

Praktische informatie

Werktijden:
ma-do 9.00u - 20.30u, vrijd. 9.00u - 18.00u

Tarieven:
Individuele sessie: € 70 (incl. BTW), Relatie sessie: € 90 (incl.). Budgettarief (in overleg)

Opleidingen:
Psychologie, Gestalt-therapie, EMDR

Beroepsvereniging:
Beroepsvereniging Psychosociale Hulpverlening Antroposofie

specialisaties therapie

Specialisaties

 

Kijk voor een overzicht van mijn specialisaties op mijn profiel op therapiepsycholoog.com

 

 

Alle specialisaties

 • Angsten
 • Burnout
 • Depressie
 • Emdr-therapie
 • Relatietherapie
 • Rouwverwerking
 • Stress
 • Trauma
 • Zingeving
 • Assertiever worden
 • Bindingsangst
 • Boosheid
 • Communicatieproblemen
 • Echtscheiding
 • Faalangst
 • Hoogbegaafdheid
 • Hooggevoeligheid
 • Hyperventilatie
 • Midlife crisis
 • Overspannenheid
 • Paniekaanval
 • PTSS
 • Relatieproblemen
 • Seksuele problemen

psycholoog-leven

Jouw leven

 

1) Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?

In gesprek met een cliënte vertelde ze mij dat het haar nu door onze samenwerking, na jaren zoeken eindelijk lukte om grip te krijgen op een neiging die haar enorm gehinderd heeft. Er viel een last van haar af en ze voelde weer energie en inspiratie. We hebben toen samen stappen bedacht die haar leven verder ‘op de rails zouden zetten’. Dat was enorm leuk!

 

2) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?

Ik vermoed dat ik in therapie en psychologie over 5 jaar ongeveer hetzelfde doe als nu, maar misschien nog iets meer bezig ben met het schrijven en vertellen over de inhoudelijke kant van mijn vak. Dit doe ik in publicaties, met lezingen en nu ook in de vorm van een boek. 10 jaar verder kijken vind ik voor nu heel ver, omdat ik met dit werk al heel sterk ‘op mijn lijn zit’.

 

3) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?

Ik maak graag muziek, dat ontspant me en geeft veel voldoening. Daarnaast houd ik van in de natuur zijn, van ‘cultuur proeven’, naar concerten gaan en fietstochten maken.

 

 

4) Waar word je blij van?

Als het lukt om een medemens echt te ontmoeten.

 

5) Heb je een partner en/of gezin?

Ik heb een heel fijne partner, die in het onderwijs met mensen werkt. We wisselen heel vaak uit over onze ervaringen. Daarnaast hebben we allebei 3 volwassen kinderen, samen dus 6. Allen jonge mensen van deze tijd met eigen vragen. Heel kostbaar.

 

6) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?

Ik maakte veel mee in mijn leven en zocht verschillende keren steun en klankbord bij anderen. Mijn Gestalt therapie opleiding vereiste bovendien dat je zelf ook therapie had ondergaan. Bovendien was je het 1e scholingsjaar steeds zelf cliënt.

 

Dat heeft me enorm veel gegeven, omdat ik ‘aan den lijve’ ervoer hoe een therapeutisch proces voelt. Ik merkte aan mijzelf wat wel werkt en wat niet. Ik ontdekte ook hoe belangrijk het is dat je vertrouwen voelt bij degene die jou helpt.

7) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?

Lange tijd heb ik in de beeldende kunst gewerkt. Ik maakte schilderstukken naast het bezig zijn met therapie en psychologie. Kunst is dus heel belangrijk voor me. Maar schrijven over psychologie is daarnaast steeds belangrijker geworden. Ik denk dat ik ook schrijver had kunnen worden.

inspiratie therapie

Inspiratie

 

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?

Ik ervaar de Amerikaanse psycholoog en filosoof Raymond Moody als een heel inspirerend iemand. Hij deed parapsychologisch werk door onderzoek van Bijna Dood Ervaringen. Ik bewonder de combinatie van zijn nuchterheid, enorme openheid en warme medemenselijkheid. Zijn werk verruimt de kijk op ‘het leven’.

 

2) Jouw favoriete boek en waarom?

Het mini boekje ‘Petit Prince’ ofwel ‘de Kleine Prins’ van Antoine Saint-Exupéry is ogenschijnlijk een kinderboek. Maar eigenlijk is het een soort verborgen kennis over de geheimen van ons mens-zijn. De warmte en de menselijke toon erin spreken me enorm aan.

 
Verder heb ik als boekentips:

‘De Angst de Baas’ en ‘De Pijn de Baas’ zijn boeken van psycholoog Frits Winter. Door hoe deze boeken zijn opgebouwd, geven ze heel bruikbare handvatten voor tal van menselijke problemen. Bovendien is de toon van de boeken heel sympathiek.

 

3) Jouw favoriete film en waarom?

‘As it is in Heaven’ is mijn favoriete film. In de hoofdrol is een man die ‘gewoon door hoe hij is’, in de mensen om hem heen van alles aanraakt. De mensen komen als vanzelf innerlijk in beweging. Ieder voor zichzelf ontdekt vervolgens wat echt belangrijk is om ‘gewoon mens te zijn’. Verstarde patronen en vooroordelen lossen op en vormen zich om tot warme menselijke verhoudingen.

 

4) Jouw favoriete spreuk / quote

Ga met je medemens om zoals je wilt dat de ander met jou om gaat.

 

5) Wat is jouw missie?

Voor mij is het ‘wakker roepen’ van medemenselijkheid het allerbelangrijkste wat ik doe. Ik denk dat een groot levensgeheim is, dat we pas echt ‘onszelf kunnen zijn’ wanneer we ten diepste voelen dat we in ons mens-zijn allemaal gelijk zijn.

 

De basis behoeften aan o.a. contact, warmte/liefde, veiligheid, serieus genomen en begrepen worden, zijn voor álle mensen gelijk. Hoe meer we ons dit realiseren, hoe meer open we naar elkaar, maar ook naar onszelf kunnen zijn.

 

 

6) Wat is jouw superkracht?

Mijn grote kracht is dat ik ‘gewoon’ kan zijn. Ik ben er goed in om op zo’n manier naast mijn cliënt te staan dat ‘de expert in de ander’ wakker kan worden. Door ‘de juiste’ vragen te stellen komt de cliënt meestal met precies die antwoorden die hem/haar gaan helpen. Als helper heb ik dan de functie van klankbord en een heel heldere spiegel, waarin de cliënt zichzelf behoorlijk zuiver kan waarnemen.

 

8) Wat is jouw tip om je gelukkig te voelen?

Stop ermee om je omgeving én jezelf lastig te vallen met kritiek, verwijten, oordelen, eisen enz. Wanneer je als mens oprecht naar jezelf kijkt, ontdek je dat ‘het zaad’, de aanleiding van alles wat er mis gaat in je omgeving, in de wereld, ook in jezelf zit. Wij mensen zijn imperfect, onvolkomen en dat moeten we ook zijn om ons te kunnen ontwikkelen.

 

Gun een ander zijn/haar fouten en tekortkomingen, dan mag je het zelf ook. We komen dan los uit de verschrikkelijke ‘afrekencultuur’, waarin altijd ‘de ander’ het gedaan heeft. Ontwikkel de moed en openheid om zélf verantwoording te nemen voor je leven en welzijn. Leer aanvaarden wat je niet kunt veranderen.

Psycholoog Zutphen - Guido Smeding

Contact met Guido

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?

Stuur een bericht

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtReviews Psycholoog Zutphen

Hieronder staan een aantal reviews over Psycholoog Zutphen - Guido Smeding

rating
Waardering van 4 uit 5
Op basis van 1 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Gericht aan het werk

“Guido Smeding wist mij snel een veilig gevoel te geven, zodat ik mijn verhaal kon vertellen. Hij luistert scherp en kan goed de dingen concreet maken en samenvatten als het dreigt te verzanden.

Hij komt over als iemand met veel vakkennis op verschillende terreinen binnen de GGZ en werkt snel naar de "kern" toe, zodat je ergens naar toe kan werken.

Kortom, wil je gericht aan het werk, in plaats van alleen maar "je verhaal vertellen", dan kan ik Guido aan een ieder aanbevelen.”

| Zutphen | 28 nov 2017
Vond je dit een nuttige review?

Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht© Therapiepsycholoog.nl - Snel een afspraak met een psycholoog
| Disclaimer | Aansluiten